top of page
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White YouTube Icon

Voorbereidingen deel 2 Vaccinaties/Veiligheid

  • Tim Pesca-Extrema
  • 7 apr 2015
  • 7 minuten om te lezen

Dit deel gaat over het laten informeren van vactinaties en over de veiligheid van je eigen.

als aller eerst kun je je het beste even ruim op tijd laten informeren bij de GGD KLIK HIER. want word je ziek op reis kan dat grote gevolgen hebben.

Reizen naar de tropen kunnen groten gevolgen hebben als je niet de juiste vaccinaties hebt gehad, je hoeft er niet meteen ziek van te worden maar kan ook na een langere tijd pas uitkomen dat je die ziekte hebt.

10989096_10153747941077519_339974264713425068_n.jpg

10947345_10153747941097519_3018787422987676628_n.jpg

11059400_10153747941082519_4065885898873551362_n.jpg

Gele Koorts:

Vaccinatie bestaat uit één prik die na tien dagen goede bescherming geeft voor minimaal 10 jaar.

Het gele koorts vaccin heeft wat meer bijwerkingen dan andere vaccins. Zwangeren en ouderen (> 60 jaar) hebben hier meer kans op en bij hen moet individueel bepaald worden of ze het vaccin kunnen krijgen. Mensen die allergisch zijn voor kippeneiwit kunnen het gele koorts vaccin in principe niet gebruiken, soms kan een proefdosis gegeven worden. De gele koorts mug steekt voornamelijk overdag, muggenwering is belangrijk. Bedek de huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken). Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

De ziekte

Gele koorts (yellow fever) is een ernstige infectieziekte, die bloedingen, geelzucht en koorts kan geven. Vandaar de naam "gele koorts". Een mug van het type Aedes en Haemagogus brengt het gele koortsvirus over door een steek. De ziekte is niet van mens op mens overdraagbaar. Het virus komt alleen voor in Afrika en delen van Zuid- en Midden Amerika. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld drie tot zes dagen.

Verscheinselen

Gele koorts kan na drie tot zes dagen koorts, spierpijn, hoofdpijn, koude rillingen, misselijkheid en braken geven. Het varieert van een mild griepachtig beeld tot een ernstige en vaak fatale aantasting van lever en nieren met bloedingen uit alle lichaamsopeningen. In het laatste geval is het overlijdenspercentage hoog. Een doorgemaakte infectie leidt tot levenslange immuniteit. Er bestaat geen behandeling.

Hepatitis A:

Hepatitis A is een zeer besmettelijke infectie van de lever en wordt veroorzaakt door een virus. Het virus verlaat het lichaam via ontlasting. Een slechte handwashygiëne na toiletbezoek kan voor verspreiding zorgen.

Besmetting

Deurklinken, kranen, handdoekjes, maar ook voedsel en drinken kan besmet worden door mensen met hepatitis A. Omdat het virus overal aan kan blijven plakken, kunnen reizigers makkelijk besmet worden. Tussen de besmetting en ziek worden ligt ongeveer 28 dagen.

De ziekte

Hepatitis A verloopt bij kinderen vaak ongemerkt, volwassenen zijn er vaak wel ziek van. De ziekte begint plotseling met algemene malaise, griep, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na enkele dagen wordt de huid en het oogwit geel, de urine theekleurig en de ontlasting stopverfkleurig. Dit duurt ongeveer één à twee weken. De herstelperiode duurt soms maanden, waarbij men moe en lusteloos is.

DPT:

DTP is de afkorting van Difterie, Tetanus en Polio, ziekten die we in Nederland gelukkig niet vaak meer zien. In het buitenland is het risico groter om ze op te lopen.

Vaccinatie met DTP vaccin biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Bent u geboren na 1-1-1950 en heeft u alle kindervaccinaties gehad? Dan is één herhalingsprik voldoende voor tien jaar bescherming. Heeft u de vaccinaties nooit ontvangen? Dan adviseren wij een serie van drie prikken. Voor de reis kunt u er doorgaans nog wel twee halen met een tussen tijd van twee tot vier weken. De laatste haalt u bij een volgende reis. DTP vaccinatie is tien jaar geldig.

De ziekte

Difterie wordt veroorzaakt door een gifstof van de difteriebacterie. Via hoesten gaat de ziekte van mens op mens over. In 2008 werden wereldwijd bij de WHO ruim 7.000 gevallen van difterie gemeld, vooral uit India. Maar ook in Indonesië, Nepal en Brazilië komt het voor. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld twee tot vijf dagen.

Tetanus wordt veroorzaakt door een gifstof van de tetanusbacterie. De bacterie komt voor in straalvuil en aarde en komt bijvoorbeeld via een wondje uw lichaam binnen. Tetanus komt overal ter wereld voor. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld drie tot eenentwintig dagen.

Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn drie typen. Besmetting vindt plaats van mens op mens via de ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en/of drinkwater. Vooral in Azië en Afrika komt nog polio voor. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld zeven tot veertien dagen.

Verscheinselen

Difterie is er in verschillende vormen. De gifstoffen van de bacterie laten de keel opzwellen, waardoor ademhalen moeilijk wordt. Wanneer de hartspier is aangedaan ontstaat een levensgevaarlijke situatie. Difterie kan met antibiotica worden behandeld.

Tetanus geeft extreme spierkrampen in het gehele lichaam.

Polio geeft een verlamming van spieren, die soms blijvend is. Verlammingsverschijnselen beginnen meestal elf tot zeventien dagen na besmetting.

Malaria:

Malaria is een ziekte die doorgaans hoge koorts geeft en wordt veroorzaakt door een steek van een mug van de soort Anopheles. De mug spuit door de steek parasieten in het bloed. De malariamuggen steken alleen tussen zonsondergang en zonsopgang. De mug is klein, zoemt praktisch niet, waardoor u de steek nauwelijks opmerkt. Er zijn verschillende vormen van malaria. De gevaarlijkste is ‘malaria tropica’, die binnen enkele dagen dodelijk kan zijn. Behandeling in een vroeg stadium is noodzakelijk. De andere vormen van malaria zijn goedaardiger: de verschijnselen zijn hetzelfde, maar er treden geen ernstige complicaties op.

Malaria komt met name voor in tropische- en subtropische gebieden. In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.

Klachten

De vroege verschijnselen van malaria zijn koorts, moeheid, hoofdpijn en spierpijn. Verder kunnen diarree, braken en hoesten met kortademigheid voorkomen. Een malaria-aanval kan erg op griep lijken. Denk daarom bij koorts of griep die langer dan twee dagen aanhoudt, aan malaria. Heeft u koorts tijdens uw reis in malariagebied of in de eerste maanden na thuiskomst? Laat dan altijd ook uw bloed onderzoeken op malaria.

Malaria kan behandeld worden. Hoe sneller men begint met behandelen hoe groter de kans op herstel.

Wat te doen

Malaria kunt u op verschillende manieren voorkomen: door het slikken van pillen en het treffen van antimugmaatregelen. Het slikken van pillen kan per gebied verschillen en is ook afhankelijk van het reisdoel en de reisduur. Individuele factoren zoals de gezondheid van de reiziger spelen ook een rol. Slik uw tabletten volgens voorschrift en maak de kuur af.

Veiligheid voor je zelf:

Wat ik nog meer neem op reis voor veilig voor je eigen en voor de veiligheid van een ander, een klein verband trommeltje met diverse dingen er in zo als: leuk op last, verband, jodium, vingerplijsters, veiligheids spelt, plastic handschoenen, ontstekings remmer, mes en flesje zeep wat je zonder water kunt gebruiken.(alles wat er in zit is steriel verpakt) ik neem dit mee voorals je een haak in je lichaam krijgt en de bacterien tegen te gaan. maar ook als er iemand iets breekt of ernstige verwondingen krijgt kun je het met deze middelen behandelen. eerste hulp moet je zelf verleren want ziekehuizen zijn ver weg.

Gaat u naar de amazone is dit het kleding advies:

comfortable, ademende en zonnewerende en muggendichte kleding te dragen.

kenmerken van tropen kleding:

  • Insectwerend materiaalNaast het feit dat er anti-malaria medicijnen zijn, kunt u zich het best insmeren met een insectwerendmiddel dat DEET bevat. Tropenkleding heeft een weefdichtheid die ervoor zorgt dat het 100% muggendicht is. Een andere oplossing wordt geboden door Craghoppers dat het textiel met een permanent insectwerend middel (Nosilife®) heeft geïmpregneerd.

  • UV Protection FactorVeel mensen zijn zich er niet goed van bewust hoe snel de huid kan verbranden door de hoeveelheid UV-stralingin de tropen. Voor de tropen is UV-bescherming uitermate belangrijk. Een spijkerbroek heeft een UPF (UV Protection Factor) van meer dan 1.000, maar is in de tropen of tijdens buitenactiviteiten zeer oncomfortabel en te warm. Een standaard kwaliteit katoenen T-shirt heeft maar een UPF van 10, terwijl een nat T-shirt nog maar een UPF van 5 heeft. Vandaar dat je kunt verbranden met een kledingstuk aan! Hoe dunner de stof, hoe lager de beschermingsfactor tegen de zon. Voor warme reisbestemmingen en buitenactiviteiten is daarom een kledingstuk gewenst dat comfortabel, licht van gewicht, ademend, sterk, duurzaam, vochtregulerend en zonnewerend is. Voor de tropen is een een kledingstuk met een UPF-waarde van 40+ een must.

  • Sneldrogend en goed ademendHeel belangrijk in warme gebieden is natuurlijk dat de kleding luchtig en comfortabel aanvoelt! De kleding heeft meestal een wat ruimere pasvorm dan overige buitensportkleding. Bovendien is het textiel vaak een mix van voornamelijk polyester, polyamide en een beetje katoen. Het natuurproduct katoen voelt erg prettig aan, maar het nadeel van katoen is dat het op een gegeven moment erg nat wordt, nauwelijks droogt en relatief nogal zwaar is. Polyester en polyamide (nylon) daarentegen zijn licht van gewicht, duurzaam en sneldrogend, ook als u 's avonds u vieze kleding wilt wassen en de volgende morgen droog wilt hebben. Fjallräven heeft in een aantal van haar kledingstukken bamboe verwerkt. Bamboe-viscose absorbeert zweet en verdampt dat erg snel. Bovendien is het temperatuurregulerend, hypoallergeen en voelt het heel comfortabel aan.

  • ZonnesteekEen hoofddeksel is onontbeerlijk tijdens tochten naar de sub(tropen). Een goede UV-werende pet met nekflap voorkomt verbranding en zonnesteken.

  • Bloedzuigers en tekenAls u een trektocht maakt door de jungle van Borneo of door het hoge olifantengras van de Serengeti struint, is het wel zo prettig om geen bloedzuigers of een - ziekte van Lyme overdragende - teek op uw onderbenen aan te treffen. Hiervoor zijn er speciale, met insectwerende Permethrine geïmpregneerde, Bugsoxvan Care Plus®.

  • Overige kenmerken tropenkledingNaast bovengenoemde zaken, zijn er in tropenkleding vaak handige functionaliteiten ingebouwd: veel steek- en zijvakken op de broeken, afritsbare pijpen, oprolbare mouwen, flappen in de broek tegen teken en flappen in de kraag, die onder de nekflap van een pet kunnen vallen.

  • zelf neem ik ook altijd een buff en handschoenen mee voor de zonnesteek en voor het weren van insecten

Twijfel niet om naar de ggd te gaan voor advies naar de tropen reizen, het kan je leven kosten als je het niet doet. Veiligheid en Gezondheid staat voor alles.

Volgende week Deel 3

 
 
 

Comments


In de kijker
Laate posts 
Zoeken op tags
bottom of page